Beginnen met weven: Het opspannen van je Warp&Weave weefraam en eerste stappen van weven

Hoe zet je je Warp&Weave weefraam in elkaar? En hoe begin je met weven? In dit tweede deel van onze reeks over weven, leggen we je alles uit over het opspannen van je Warp&Weave weefraam en de eerste stappen om te beginnen met weven!

 

Beginnen met weven met stapsgewijze videos:

Bepaal hoe breed je je weefwerk wilt hebben en kies een begin- en eindtandje dat daarbij hoort.

Maak een lusje in je kettingdraad. Schuif het lusje om het eerste tandje waar je vanaf wilt gaan weven. Breng nu de draad naar de overkant en ga over de raamlat langs. Laat de kettingdraad om het tandje gaan en ga weer naar beneden. Ga zo door tot het hele weefbereik wat je wilt weven opgespannen is. Eindig met je draad aan de andere kant dan waar je begonnen bent. Ben je bijvoorbeeld onder begonnen, eindig dan boven.

Nu begint het op spanning brengen van je weefdraad. We noemen dit “tokkelen”, een beetje naar wat je ook op een harp of gitaar kunt doen.

Zet je vinger onder de eerste draad van je weefraam en trekt hem omhoog naar je toe. Dan, terwijl je spanning op de eerste draad houdt, doe je hetzelfde met de tweede draad waardoor de extra speling uit de eerste draad naar de tweede draad overgeheveld raakt.

Je doet dit tot het eind van het raam.

Herhaal bovenstaande stap totdat het raam goed op spanning staat. Na elke keer spannen zet je de weefdraad aan het eind vast met een tijdelijk lusje.

Je wilt niet dat het raam kromtrekt van de spanning, maar dat de draden mooi strak blijven staan zodat je makkelijk kunt weven.

Als je tevreden bent, maak je twee lusjes aan het eind zodat het goed vast blijft zitten.

Neem een reep wit karton en weef dit aan de onderkant van je weefraam door je kettingdraad. Dit doe je door op-en-neer steeds 1 kettingdraad boven en 1 kettingdraad onder te gaan met het papier.

Deze rand karton zorgt ervoor dat je een goede rechte basis hebt, waar je tijdens het weefproces je weefwerk tegenaan kunt drukken.

Je kunt dit ook extra aan de bovenkant doen, zodat je ruimte overhoudt voor bijvoorbeeld een stok om een hanger aan te hangen.

Weef daarna op dezelfde manier, maar versprongen je weeflat door de kettingdraad heen. Ben je bijvoorbeeld bij het karton begonnen met een draad onder, begin dan dus met een draad boven bij je weeflat. Je kunt nu, door je weeflat te kantelen, de kettingdraad openzetten. Nu kun je je weefdraad door de weefnaald doen en het door de openstaande draden halen. Als je aan de overkant bent haal je je weeflat eruit en weef je die er opnieuw in, maar nu weer een kettingdraad versprongen. Nu kun je met je weefnaald en draad weer naar de overkant om een mooi weefsel te krijgen!

Het is erg belangrijk om je weefdraad in een “boog” te laten lopen bij het weven. Daarna druk je het aan met je weeflat of met je weefkam. Doordat je het eerst in een boog weeft hou je voldoende speling in de weefdraad waardoor je weefwerk niet samentrekt in het midden.

Één van de leukste toepassingen van dit raam is weven met Lontwol. Je doet dit eigenlijk net als in de stap hierboven. Als je uiteinden overhoudt kun je die afwerken door ze om de laatste weefdraad heen in zichzelf te steken.

Vanaf hier begint het echte avontuur, je kunt nu weven, maar er zijn nog zó veel patronen, technieken en materialen te ontdekken!

We vinden het altijd leuk om te zien wat jullie doen met onze weeframen dus deel vooral je voortgang met ons op instagram!

Wil je eerst weten hoe je je weefraam in elkaar zet? Kijk dan hier naar Deel één – hoe zet ik mijn weefraam in elkaar

Laat een antwoord achter