Show me the needles!

Een veel gestelde vraag is “Wat is het verschil tussen alle viltnaalden?”. Daarom hebben we besloten alle feiten voor je op een rijtje te zetten!

Er zijn veel verschillende soorten naalden, voor het gemak delen we ze onder in 4 categorieën, gerangschikt op vorm. Zo heb je Driezijdige-, Vierzijdige-, Gedraaide- en , Reverse naalden. Pas op: viltnaalden zijn scherp en breekbaar, dus wees voorzichtig in het gebruik.

Juiste hantering

Viltnaalden zijn fragiel, zorg dat je de naald altijd recht in de wol steekt en ook onder dezelfde hoek er weer uit haalt. Vermijd zijwaartse druk en probeer de naald ook niet te wiebelen.

Het is slim altijd wat extra naalden in huis te hebben, voor het geval er één breekt en je niet door kan met je project. Merk je dat de druk op de wol te laag of te hoog is? Dan is het slim even te wisselen naar een fijnere, of juist grovere, naald (afhankelijk van het project waar je mee bezig bent).

Gauge

De gauge van een viltnaald refereert naar de diameter van de naald. Hoe hoger de gauge, hoe fijner de naald en hoe smaller de weerhaakjes.

De naalden:

Het eerste cijfer dat gebruikt wordt refereert naar het aantal zijden dat de naald heeft, de overige twee cijfers verwijzen naar de gauge.
(Bijvoorbeeld Viltnaald “332”: 3 = 3 zijdig en 32 = 32 gauge).

Normale vilt naalden

Deze naalden hebben twee zijden met weerhaakjes, op gemiddelde afstand van elkaar.

332
Universele naald voor gebruik met grove tot medium fijne wol, bedoeld voor het snel en algemeen modelleren van een basisvorm. Dit is een goede naald voor het bevestigen van stukken wol en grote oppervlakken. Bij het werken met fijn materiaal kan deze naald een ongelijk, geperforeerd oppervlak veroorzaken.

340
Een fijne naald voor detailwerk en een egaal oppervlak. Het is het beste om deze naald niet te gebruiken bij het werken met zeer grove vezels of voor ruw beeldhouwen/bulkwerk. Universele naald voor gebruik met fijne wol, bedoeld voor het modelleren van details en ook zeer geschikt voor applicatiewerk. Deze naald is tevens een voordelige vervangingsnaald voor de Clover verende naaldhouder.

343
Te gebruiken met zeer fijne wol, voor applicatiewerk op fijne stoffen (zoals zijde) en voor het prikken van zeer fijne details.

Star Felting Needles

438
Deze naald heeft vier zijden. Te gebruiken met fijne wol, zoals bijvoorbeeld merinowol, en ideaal voor het gelijkmatig verdelen op een reeds met de grove viltnaald vervilte basisvorm. Een 4-zijdige naald heeft een lichaam met extra weerhaken, in vergelijking met een 3-zijdige, waardoor de naald sneller vilt. Zeker als je schuin prikt, zoals bij oppervlakkig en gedetailleerd werk, merk je het verschil.

Reverse felting needle

R32
Bij deze viltnaald worden de weerhaken in de tegenovergestelde richting geplaatst. Dus eigenlijk lijkt het alsof je de vezels uit het viltwerk trekt. Je kunt bijvoorbeeld de vezels uit een oppervlak “trekken” voor dat harige wezen waar je aan werkt en een mooi stuk vachtvilt maken. Ook handig om verschillende kleuren mee te mengen.

Twisted felting needle

T40
Bij deze viltnaald worden de weerhaken op gedraaide ribben geplaatst. Zo kun je de gehele doorsnede van de naald gebruiken, niet slechts drie of vier banen, zoals bij een rechte naald. Hierdoor werkt deze naald effectiever en dus sneller.

Nu weet je welke naald je het beste voor welk project kunt gebruiken! Een overzicht van al onze viltnaalden vind je hier. Als je meer hulp wilt bij het kiezen van de juiste viltnaald, aarzel dan niet om ons een bericht te sturen want wij helpen je graag verder.

We vinden het leuk om te zien wat je hebt gemaakt, dus vergeet ons niet te taggen op Instagram@meaningful.crafts of Facebook!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *