Prikborden van Vilt: Hoe Maak Je Ze en Waarom Zijn Ze Zo Fijn?

Prikborden van Vilt: Hoe Maak Je Ze en Waarom Zijn Ze Zo Fijn?

Heb je een lege muur die wel wat kleur en sfeer kan gebruiken? Of ben je op zoek naar een handige plek om je foto’s, kaarten, boodschappenlijstjes en andere papieren op te hangen? Dan is een prikbord van vilt misschien wel iets voor jou!

Een prikbord van wolvilt heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Het voelt lekker zacht aan en kan een gunstige invloed hebben op de akoestiek van een ruimte. Bovendien is vilt een duurzaam materiaal dat lang meegaat en makkelijk te onderhouden is.

In deze blog vertellen we je hoe je zelf een prikbord van vilt kunt maken en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste vilt. Ook geven we je tips voor het bevestigen van het prikbord aan de muur en het gebruik van magneten of punaises.

Hoe maak je zelf een prikbord van vilt?

Om zelf een prikbord van vilt te maken heb je niet veel nodig. Het belangrijkste is natuurlijk het vilt zelf. Maar welk soort vilt kun je het beste gebruiken? En hoe dik moet het zijn?

Dun of dik vilt?

Voor een prikbord kun je verschillende soorten vilt gebruiken, zoals 100% wolvilt, naaldvilt of synthetisch vilt. Het belangrijkste is dat het voldoende stevigheid heeft om de punaises of magneten te houden.

Voor de dikte van het vilt geldt dat 1 tot 3 mm meestal genoeg is. Dikker vilt is niet nodig en soms zelfs af te raden. Dik vilt is namelijk zeer compact en moeilijk doordringbaar voor punaises. Bovendien moet je dan wel heel dik vilt gebruiken om de harde ondergrond achter het vilt niet te raken.

Als je dunner vilt gebruikt, kun je dit op zachtboard plakken om zo samen met het zachtboard een mooi dik prikbord te maken. Zachtboard is een soort vezelplaat die makkelijk verkrijgbaar is bij de houthandel of bouwmarkt. Let er wel op dat zachtboard niet meer mag worden toegepast in openbare ruimten vanwege de brandbaarheid.

Wij raden ons 2mm dik design vilt  aan voor prikborden!

Hoe plak je het vilt op zachtboard?

Om het vilt op zachtboard te plakken heb je lijm nodig die goed hecht op beide materialen. Er zijn veel lijmsoorten die geschikt zijn voor dit doel, zoals hobbylijm, contactlijm, boekbinderslijm, behangerslijm of spuitlijm.

Welke lijmsoort je kiest hangt af van onder andere de grootte van het lijmoppervlak, de soort ondergrond en je persoonlijke voorkeur en ervaring met bepaalde lijmsoorten.

Een paar tips voor het lijmen:

  • Breng de lijm gelijkmatig aan met een lijmkam of kwast.
  • Druk het vilt goed aan met een harde roller of strijkijzer.
  • Laat de lijm goed drogen voordat je gaat prikken.

Hoe maak je een prikbord van vilt?

Een prikbord van vilt is eenvoudig zelf te maken. Je hebt alleen een stuk zachtboard en een stuk vilt nodig dat iets groter is dan het board. Je kunt ook meerdere kleuren vilt gebruiken om een leuk patroon te maken.

Volg deze stappen om je eigen prikbord te maken:

  1. Knip het zachtboard op maat. Je kunt elke gewenste vorm kiezen, bijvoorbeeld een rechthoek, cirkel of hart.
  2. Knip het vilt ook op maat. Zorg dat er aan elke kant ongeveer 2 cm extra is om om te vouwen over de rand van het board.
  3. Lijm het vilt op het zachtboard. Begin bij één kant en werk naar de andere kant toe. Vouw de randen van het vilt om en plak ze vast aan de achterkant van het board.
  4. Laat de lijm goed drogen en hang je prikbord op met spijkers of schroeven. Je kunt ook een touwtje of lint aan de achterkant bevestigen om je prikbord op te hangen.

prikbord van vilt, vilt aanstrijken

prikbord van vilt lijm opbrengen

Je kunt nu je prikbord versieren met foto’s, kaarten, briefjes of andere leuke dingen. Gebruik punaises of speldjes om ze vast te maken. Veel plezier met je zelfgemaakte prikbord!

prikbord van vilt - interieurfoto Prikbord van vilt in bedrijf Prikbord van vilt closeup Prikbord van vilt

 

Laat een antwoord achter