Tips for XXL Big Wool Knitting and Crocheting

Je hebt ze vast gezien, die zachte warme dikke dekens en sjaals! Wij zijn er gek op en er zijn tal van inspirerende voorbeelden!  Veel voorbeelden en inspiratie vind je op meervilt! Pinterest-board over mega vet XXL breien

Tips voor XXL-breien en haken

Lontwol is een niet-gesponnen en getwijnde wol. De haren zijn alleen in één richting gekamd tot een lont. Daardoor is het een mooi zacht en volumi­neus garen, maar het is wel een beetje zwak omdat je het gemakkelijk uit elkaar trekt. Dat is voor de normale toepassing van lontwol, waarbij je er telkens kleine plukjes vanaf trekt om een mooie laag te leggen en dan te vervilten, juist de bedoeling.

Wees voorzichtig

Met lontwol kan je echter ook lekker dik breien of haken. Daarbij moet je wel goed rekening houden met de eigenschappen van deze wol. Je kan er niet te hard aan trekken, dan breekt de lont.

Dat gebeurt vooral als je al wat verder bent met het werk. Het gewicht van je brei- of haakwerk kan er dan voor zorgen dat de lont gemakkelijker breekt.

Toch gebroken….

Een breuk is gelukkig niet erg. Je kunt de beide stukken lont weer een­voudig aan elkaar zetten. Gewoon de wol aan beide uiteinden een beetje uit­waaieren, de uiteinden op elkaar leggen en tussen de handen losjes weer in elkaar rollen. Dan voor­zichtig door ­breien of haken. De lont krijgt in de steek weer zijn stevigheid terug en de ‘reparatie’ zal niet opvallen.

Heel af en toe zitten er in de lont ook wel zwakkere plekken. Wol is een natuurproduct, dat niet altijd 100% regelmatig gekamd kan worden. Er treden tijdens het kammen altijd lichte variaties in dikte op. Dat is inherent aan het materiaal en het is zeker geen productiefout. Maar zoals gezegd, kan een breuk gemakkelijk hersteld worden.

Kan ik XXL-breiwerk wassen?

Wassen van lontwol­ producten is af te raden. De wol kan daardoor zijn luchtig­heid en zachtheid verliezen en hij kan gaan pillen en pluizen.

Wol heeft een hoog zelf­reinigend vermogen door­dat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil­afstotend. Je brei­werk buiten aan de lijn laten luchten, liefst op een vries­koude ochtend, is daar­door meestal vol­doende.

Vind je het echter toch nodig om te wassen, houd dan rekening met het volgende. Je kunt je super­ dikke brei­werk eventueel laten reinigen bij de stomerij. Of je kunt het zelf op de hand wassen met een zacht wol­wasmiddel zoals Eucalan. Dompel de wol geheel onder in koud tot handwarm water. Zachtjes aandrukken totdat de wol door en door nat is. Maar let op: beweeg de wol zo min mogelijk, anders loop je kans dat hij gaat ver­vilten. Dat wil je niet! Vermijd ook plotselinge temperatuur­veranderingen; ook dat kan leiden tot vervilten.

Wassen in de machine is niet aan te raden. Je hebt dan tijdens het wassen weinig zicht op de voortgang. Gebruik in ieder geval een was­programma voor tere wollen stoffen en een geschikt wasmiddel.

Laat gewassen breiwerk horizontaal drogen. Als je het ophangt vervormt het door zijn eigen gewicht. Druk het water uit de wol, niet wringen! Leg het te drogen op een handdoek op een horizontaal droog­rek.

Pillen en pluizen

Lontwol is alleen gekaard en gekamd, niet gesponnen of getwijnd. Daardoor kan het gaan pillen, pluizen of haren verliezen. Dit kan je beperken door een beetje strakker te breien. Maar niet té strak natuurlijk, want dan gaat het mooie fluffy effect verloren.

Voor objecten die intensief gebruikt worden, raden we het gebruik van lontwol af. Dit mooie materiaal is meer geschikt voor het maken van decoratieve objecten. Het ziet er prachtig uit op Instagram en Pinterest, maar lontwol moet zeer voorzichtig behandeld worden om zo te houden.

Voor XXL breien raden we onze Europese Merino Lontwol of onze ongeverfde wol aan!

 

We verkopen de Europese Merino Lontwol in de volgende opmaken:

50 gram zakjes

250 gram zakjes

kilo’s

bumpsen

Geniet van dit fantastische veelzijdige materiaal!

Laat een antwoord achter