Breien en haken met lontwol – Big Wool

Om o.a. plaids, sjaals, poufs, kussens en tassen te breien en haken met lontwol, hebben we verschillende soorten geschikte lontwol.

Patroon voor XXL deken nieuw!

Lisanne Multem van draad en praat… vertelt hoe je een deken van lontwol maakt. Lees verder…

Veel voorbeelden en inspiratie vind je op ons Pinterest-board over mega vet XXL breien.

Tips voor XXL-breien en haken met lontwol

Lontwol is een niet-gesponnen en getwijnde wol. De haren zijn alleen in één richting gekamd tot een lont. Daardoor is het een mooi zacht en volumi­neus garen, maar het is wel een beetje zwak omdat je het gemakkelijk uit elkaar trekt. Dat is voor de normale toepassing van lontwol, waarbij je er telkens kleine plukjes vanaf trekt om een mooie laag te leggen en dan te vervilten, juist de bedoeling.

Met lontwol kan je echter ook lekker dik breien of haken. Daarbij moet je wel goed rekening houden met de eigenschappen van deze wol. Je kan er niet te hard aan trekken, dan breekt de lont. Dat gebeurt vooral als je al wat verder bent met het werk. Het gewicht van je brei- of haakwerk kan er dan voor zorgen dat de lont gemakkelijker breekt.

Een breuk is gelukkig niet erg. Je kunt de beide stukken lont weer een­voudig aan elkaar zetten. Gewoon de wol aan beide uiteinden een beetje uit­waaieren, de uiteinden op elkaar leggen en tussen de handen losjes weer in elkaar rollen. Dan voor­zichtig door­breien of ‑haken. De lont krijgt in de steek weer zijn stevigheid terug en de “reparatie” zal niet opvallen.

Heel af en toe zitten er in de lont ook wel zwakkere plekken. Wol is een natuurproduct, dat niet altijd 100% regelmatig gekamd kan worden. Er treden tijdens het kammen altijd lichte variaties in dikte op. Dat is inherent aan het materiaal en het is zeker geen productiefout. Maar zoals gezegd, kan een breuk gemakkelijk hersteld worden.

Kan ik XXL-breiwerk wassen?

Wassen van lontwol­producten is af te raden. De wol kan daardoor zijn luchtig­heid en zachtheid verliezen en hij kan gaan pillen en pluizen.

Wol heeft een hoog zelf­reinigend vermogen door­dat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil­afstotend. Je brei­werk buiten aan de lijn laten luchten, liefst op een vries­koude ochtend, is daar­door meestal vol­doende.

Vind je het echter toch nodig om te wassen, houd dan rekening met het volgende. Je kunt je super­dikke brei­werk eventueel laten reinigen bij de stomerij. Of je kunt het zelf op de hand wassen met een zacht wol­wasmiddel zoals Eucalan. Dompel de wol geheel onder in koud tot handwarm water. Zachtjes aandrukken totdat de wol door en door nat is. Maar let op: beweeg de wol zo min mogelijk, anders loop je kans dat hij gaat ver­vilten. Dat wil je niet! Vermijd ook plotselinge temperatuur­veranderingen; ook dat kan leiden tot vervilten.

Wassen in de machine is niet aan te raden. Je hebt dan tijdens het wassen weinig zicht op de voortgang. Gebruik in ieder geval een was­programma voor tere wollen stoffen en een geschikt wasmiddel.

Laat gewassen breiwerk horizontaal drogen. Als je het ophangt vervormt het door zijn eigen gewicht. Druk het water uit de wol, niet wringen! Leg het te drogen op een handdoek op een horizontaal droog­rek.

Pillen en pluizen

Lontwol is alleen gekaard en gekamd, niet gesponnen of getwijnd. Daardoor kan het gaan pillen, pluizen of haren verliezen. Dit kan je beperken door een beetje strakker te breien. Maar niet té strak natuurlijk, want dan gaat het mooie flyffy effect verloren.

Voor objecten die intensief gebruikt worden, raden we het gebruik van lontwol af. Dit mooie materiaal is meer geschikt voor het maken van decoratieve objecten. Het ziet er prachtig uit op Instagram en Pinterest, maar lontwol moet zeer voorzichtig behandeld worden om zo te houden.

Werken met lontwol

Je gebruikt de hele lont, of je kan deze één of meerdere keren splitsen, afhankelijk van de gewenste dikte.

Als je de lont zo gebruikt, krijg je een heerlijk zacht brei- of haak­werk. De wol blijft wel een beetje pluizen, want lontwol is niet gesponnen of getwijnd. De haren zijn alleen mooi in één richting gekamd. Om pluizen te voor­komen, kan je de wol voor of na het breien/haken wel vervilten.

Vooraf vervilt je de lont met behulp van een rolmatje, water en zeep tot een stevig koord. Als je je werkstuk na het breien of haken vervilt, raden we aan om dit met de hand te doen of in de wasdroger. Je kunt ook vervilten in de wasmachine, maar dan heb je het proces wat minder onder controle. Door met de hand te vervilten heb je de beste greep op het eind­resultaat.

Armbreien

Je kunt breien of haken met lontwol op extra dikke pennen. Of zelfs met bezemstelen of PVC-afvoerpijp. Maar je kunt ook lekker wild armbreien, helemaal zonder pennen. Gewoon de lontwol breien op je eigen armen! Bekijk ons tutorial-filmpje hieronder…

Hoeveel heb ik nodig?

Dat hangt heel erg af van je manier van breien of haken. Hoe dikker de naald, des te meer wol je gebruikt. Als je strak breit of haakt, gebruik je ook meer dan wanneer je losjes werkt. Splits je de lont, of gebruik je de hele lont? Kortom, het kan nogal verschillen. Je kunt dit als leidraad gebruiken:
Plaid 120 x 150 cm: ca. 3 kilo.
Kussen 50 x 50 cm (twee zijden): ca.1 kilo.
Sjaal 20 x 120 cm: ca. 500 gram.

Zie voor een berekening ook het patroon op deze pagina.

We raden voor armbreien of breien op dikke pennen onze Europese Merino Lontwol aan!

We verkopen de Europese Merino Lontwol in de volgende opmaken:

50 gram zakjes

250 gram zakjes

kilo’s

bumpsen

Lont aan elkaar zetten bij het haken of breien met lontwol

Wij leveren een bestelling van meerdere kilo’s lontwol zo mogelijk aan één stuk. Maar omdat de lont uit onze voorraad niet eindeloos is, kunnen wij niet garanderen dat dit altijd lukt. Omdat twee stukken lont eenvoudig aan elkaar te zetten zijn, is dit ook geen probleem. Beide einden een beetje uitwaaieren en over elkaar leggen, dan lichtjes in elkaar rollen en verder breien. Je ziet er na het breien niets meer van. Je kunt dan gewoon door haken of breien met je lontwol!

 

 

Babyfoto’s

Lontwol is ook het materiaal dat veel wordt gebruikt voor het maken van de superzachte, fluffy dikke dekentjes (bump blankets) en vlechten voor newborn baby fotografie.

Dikke breipennen en haaknaalden

Speciaal voor het “dikkere” brei- en haakwerk hebben we een selectie breipennen en haaknaalden in ons assortiment.

Verviltbare breigarens

Naast lontwol hebben we verviltbare breiwol van normale dikte. Deze is bijvoorbeeld geschikt voor het breien of haken van tasjes en sloffen.

We wensen je veel plezier met haken of breien met lontwol!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *