Breien en haken met lontwol – Big Wool

Breien en Haken met Lontwol: Een Compleet Overzicht

Welkom bij de wereld van dik breien, XXL breien en armbreien met lontwol! Of je nu een prachtige deken, een stijlvolle sjaal of een decoratief kussen wilt maken, lontwol biedt eindeloze mogelijkheden. In deze uitgebreide gids delen we alles wat je moet weten om te beginnen met breien of haken met lontwol, inclusief tips en tricks voor het beste resultaat.

Wat is Lontwol?

Lontwol is een niet-gesponnen en niet-getwijnde wol, waarbij de haren in één richting zijn gekamd tot een lont. Dit resulteert in een zacht en volumineus garen dat ideaal is voor chunky breien. Door de structuur is lontwol echter ook kwetsbaar en kan het gemakkelijk breken als je er te hard aan trekt. Gelukkig kan een breuk eenvoudig worden hersteld door de uiteinden lichtjes uit te waaieren, op elkaar te leggen en weer in elkaar te rollen.

Wij verkopen gekleurde lontwol en ongekleurde lontwol

Tips voor XXL Breien en Haken met Lontwol

1. Werk Losjes, Maar Niet Te Los: Lontwol breekt sneller als er te veel spanning op komt te staan. Werk daarom losjes, maar zorg ervoor dat je steken niet te los worden om pluisvorming te minimaliseren.

2. Breuken Herstellen: Bij een breuk kun je de lontwol eenvoudig herstellen door de uiteinden uit te waaieren, op elkaar te leggen en weer in elkaar te rollen. Dit maakt je werk weer stevig en de reparatie zal nauwelijks zichtbaar zijn.

3. Let op Zwakkere Plekken: Omdat wol een natuurproduct is, kunnen er variaties in dikte voorkomen. Dit is normaal en kan eenvoudig worden opgelost door zwakkere plekken te versterken met dezelfde herstelmethode.

Hoeveel Lontwol Heb Je Nodig?

Het benodigde gewicht lontwol hangt af van je project en breistijl. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Plaid (120 x 150 cm): Ongeveer 3 kilo
  • Kussen (50 x 50 cm): Ongeveer 1 kilo
  • Sjaal (20 x 120 cm): Ongeveer 500 gram

Breien of Haken met Lontwol: Waar te Beginnen?

1. Armbreien: Armbreien is een geweldige manier om zonder naalden aan de slag te gaan. Gebruik je armen als breinaalden en creëer in een mum van tijd grote projecten. Bekijk onze tutorial-video voor een stap-voor-stap handleiding.

2. Breien met Dikke Naalden: Gebruik extra dikke breinaalden, bezemstelen of zelfs PVC-pijpen om te breien met lontwol. Dit geeft je project een robuust en chunky uiterlijk.

 

XXL Breien Breiwerken Onderhouden

Wassen: Het is af te raden om lontwolproducten te wassen, omdat ze hun luchtigheid en zachtheid kunnen verliezen. In plaats daarvan kun je je breiwerk buiten laten luchten op een koude ochtend. Als wassen toch nodig is, doe dit dan met de hand en gebruik een zacht wolwasmiddel. Vermijd beweging en temperatuurwisselingen om vervilting te voorkomen.

Drogen: Laat gewassen breiwerk horizontaal drogen om vervorming te voorkomen. Druk het water voorzichtig uit de wol zonder te wringen en leg het plat te drogen op een handdoek.

Inspiratie en Voorbeelden

Voor inspiratie en ideeën kun je ons Pinterest-board over mega vet XXL breien bezoeken. Hier vind je talloze voorbeelden van prachtige projecten die je met lontwol kunt maken.

Breigaren en Naalden voor dik breien

Naast lontwol bieden we ook verviltbare breigarens van normale dikte, ideaal voor het maken van tasjes en sloffen. Onze collectie dikke breipennen en haaknaalden is speciaal samengesteld voor jouw dikke brei- en haakwerk.

 

Veelgestelde Vragen

Is lontwol geschikt voor intensief gebruik? Vanwege de zachte en kwetsbare aard van lontwol, raden we het gebruik voor decoratieve doeleinden aan. Het ziet er prachtig uit, maar vereist zorgvuldige behandeling.

Hoe voorkom ik pillen en pluizen? Door iets strakker te breien kun je pluisvorming beperken. Vervilten kan ook helpen om de wol steviger te maken.

Kan ik lontwol in meerdere stukken bestellen? Ja, wij leveren lontwol zoveel mogelijk aan één stuk, maar bij grotere hoeveelheden kunnen we dit niet altijd garanderen. Gelukkig kun je stukken eenvoudig aan elkaar zetten.

We hopen dat deze gids je inspireert om aan de slag te gaan met dik breien en armbreien met lontwol. Voor vragen of verdere hulp, neem gerust contact met ons op. Veel plezier en succes met je creatieve projecten!

Hoeveel heb ik nodig voor een XXL deken breien?

Dat hangt heel erg af van je manier van breien of haken. Hoe dikker de naald, des te meer wol je gebruikt. Als je strak breit of haakt, gebruik je ook meer dan wanneer je losjes werkt. Splits je de lont, of gebruik je de hele lont? Kortom, het kan nogal verschillen. Je kunt dit als leidraad gebruiken:
Plaid 120 x 150 cm: ca. 3 kilo.
Kussen 50 x 50 cm (twee zijden): ca.1 kilo.
Sjaal 20 x 120 cm: ca. 500 gram.

Hoe maak ik een gebroken stuk lontwol weer aan elkaar?

Wij leveren een bestelling van meerdere kilo’s lontwol zo mogelijk aan één stuk. Maar omdat de lont uit onze voorraad niet eindeloos is, kunnen wij niet garanderen dat dit altijd lukt. Omdat twee stukken lont eenvoudig aan elkaar te zetten zijn, is dit ook geen probleem. Beide einden een beetje uitwaaieren en over elkaar leggen, dan lichtjes in elkaar rollen en verder breien. Je ziet er na het breien niets meer van. Je kunt dan gewoon door haken of breien met je lontwol!

 

 

 

 

Laat een antwoord achter