Hoe verzorg je wolvilt? Tips en trucs voor een duurzaam materiaal

Hoe verzorg je wolvilt? Tips en trucs voor een duurzaam materiaal

Wolvilt is een prachtig materiaal om mee te werken. Het is zacht, warm, natuurlijk en duurzaam. Maar hoe zorg je ervoor dat je wolvilt mooi blijft? In deze blogpost geef ik je een aantal tips en trucs om je wolvilt te behandelen en te onderhouden.

Wat is wolvilt?

Wolvilt is een stof die gemaakt wordt van 100% nieuwe scheerwol. Het voldoet aan de Woolmark definities van zuiver scheerwol van het Internationaal Wol Secretariaat. Wolvilt wordt gemaakt door wolvezels samen te persen met warmte, vocht en wrijving. Zo ontstaat een stevig en compact materiaal dat niet rafelt of uitrekt.

Wolvilt heeft veel voordelen. Het bevat wolvet en is daardoor van nature vocht- en vuilafstotend. Het materiaal valt in de hoogste klasse van brandvertraging. Wolvilt van meervilt! is geverfd volgens de Ökotex-100 norm en is daarmee o.a. geschikt voor gebruik in kinderspeelgoed.

Hoe reinig je wolvilt?

Wolvilt is een eenvoudig te onderhouden materiaal. Je hoeft het niet vaak te wassen, want het blijft lang fris door de zelfreinigende werking van wolvet. Als je toch je wolvilt wilt reinigen, heb je verschillende opties:

  • Dry cleaning: Losse stukken wolvilt kunnen chemisch gereinigd worden (dry-cleaning) of door middel van wassen op de hand of in de wasmachine. Chemische reiniging is aanbevolen. Hierbij treedt de minste krimp op.
  • Handwas: Bij het wassen met de hand kan een zachte borstel en een milde shampoo of een fijn wolwasmiddel worden gebruikt. Goed uitspoelen met schoon water en vlak laten opdrogen op een handdoek. Eventueel nastrijken met een strijkijzer met een weinig stoom. Gebruik alleen vetinbrengende zepen en shampoos. Vetoplossende wasmiddelen tasten de hoeveelheid natuurlijk wolvet in het vilt aan en verminderen daarmee de vuil- en waterafstotendheid. Bij handwas moet rekening gehouden worden met krimp, afhankelijk van de dikte en het aantal keren wassen kan de krinp 0-10% bedragen.
  • Machinewas: Wassen in een wasmachine is mogelijk, maar vereist een voorzichtige aanpak. Kies een wolwasprogramma met zo weinig mogelijk beweging en gebruik een vloeibaar, niet-vetoplossend wolwasmiddel. Na het wassen vlak laten opdrogen op een handdoek. Eventueel nastrijken met een strijkijzer met een weinig stoom. Houd er rekening mee dat machinewassen het verviltingsproces in feite voortzet en dat het de “scherpe kantjes” van wolvilt aantast. Mooie rechte snedes worden ronder en scherpe hoeken worden licht afgerond. Dit is helaas niet te vermijden.

Hoe verzorg je wolvilt?

Naast het reinigen van je wolvilt, kun je ook andere dingen doen om je wolvilt mooi te houden:

  • Zuigen: In vergelijking met geknoopte of geweven tapijten heeft wolvilt een zeer glad en gesloten oppervlak en is het een zeer dicht materiaal.Vuil blijft daardoor aan de oppervlakte, waardoor het eenvoudiger verwijderd kan worden. Wolvilt dat is toegepast al vloerbedekking of wandbekleding kan gereinigd worden met de stofzuiger. Gebruik eventueel een mondstuk met een zachte borstel.
  • Deppen: Voor het verwijderen van kleine vlekjes kan een zachte, licht vochtige doek met een fijn wolwasmiddel worden gebruikt. Let er op dat hard en langdurig wrijven en te veel vocht de oppervlakte van het vilt aantasten en het materiaal plaatselijk kan doen krimpen en vervormen.
  • Borstelen: Als je wolvilt pluizig wordt door gebruik of slijtage, kun je het voorzichtig borstelen met een zachte borstel of een pluizenkam. Zo verwijder je losse vezels en maak je het oppervlak weer glad.
  • Opbergen: Als je wolvilt niet gebruikt, kun je het het beste opbergen in een luchtdoorlatende zak of doos. Vermijd direct zonlicht, want dat kan de kleur doen vervagen. Leg geen zware voorwerpen op je wolvilt, want dat kan permanente vouwen veroorzaken.

Met deze tips en trucs kun je lang genieten van je wolvilt. Wil je meer weten over wolvilt of ben je op zoek naar mooie wolvilt producten? Neem dan eens een kijkje op onze website

Laat een antwoord achter