Vilttechnieken overzicht voor beginners

Vilttechnieken – een beknopt overzicht

Als je het nog niet gemerkt hebt, laten we het hier schrijven: wij bij Meaningful Crafts zijn helemaal gek van wol en vilten! Zo gek dat we ongeveer 220 verschillende kleuren wol hebben, naast 16 verschillende soorten ongeverfde wol. En dit is nog niet eens inclusief onze prefelts, viltjes, kaardwol enzovoort… Als vilten iets is wat je interesseert, fantastisch want je bent op de juiste plek!

Hier is ons doel om een snel overzicht te geven van de verschillende vilttechnieken. Blijf onze inspiratiepagina en instagram volgen voor meer, we willen dieper ingaan op elke techniek en kunstenaars en andere inspirerende mensen in dit fascinerende veld introduceren naarmate de tijd verstrijkt!

Een korte geschiedenis van vilt…

Volgens Wikipedia wordt vilt van wol beschouwd als het oudste bekende textiel! Veel culturen hebben legendes over het maken van vilt. Zo beweert de Sumerische legende dat het geheim van het vilten werd ontdekt door een Sumerische oorlogsheld. Een ander verhaal vertelt het verhaal van Sint Clemens en Sint Christoffel. Volgens het verhaal vulden de mannen hun sandalen met wol om blaren te voorkomen terwijl ze vluchtten voor vervolging. De beweging en het zweet samen veranderden de wol in vilten sokken. Dit verhaal zou dateren ergens tussen de jaren 250-350. Waar of niet, er is reden om te geloven dat de kunst van het vilten een oude kunst is.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vilt

Natvilten – een kunstvorm

Wat heb je nodig:

  • Hoge kwaliteit wol
  • water
  • zeep
  • bubbeltjesplastic
  • matje, handdoek, bakje etc.

Natvilten is een kunst die geliefd is bij mensen van alle leeftijden. Om het simpel te zeggen is natvilten een proces waarbij je wol, water en zeep gebruikt om verschillende gevilde voorwerpen te maken.

Zoals de naam al doet vermoeden kan natvilten erg nat zijn dus het eerste wat je nodig hebt is een oppervlak dat wat vocht kan vasthouden zoals een emmer, bakje, handdoek etc.

Natvilten is een kunstvorm en er zijn verschillende manieren om het te doen. Om het simpel te zeggen om een gevild vierkantje te maken leg je op een bubbeltjesplastic lagen kwaliteitswol zo dat de vezels naar dezelfde richting uitlijnen. Je neemt nog wat meer wol en legt die bovenop de eerste laag zo dat de vezels naar tegenovergestelde richting uitlijnen. Als je tevreden bent met de dikte spuit je heet zeepsop op de wol en als je wilt leg je er een net of gaas overheen om je patronen op hun plaats te houden. Nu kan het viltpret beginnen en wrijf je over de wol door het net of vrij met de hand om de vezels aan elkaar te laten klitten. Na zo’n 5-10 minuten als je tevreden bent en ziet dat de vezels in elkaar haken kun je voorzichtig beginnen met het oprollen van het project rondom het rollend item dat je gebruikt zoals bubbeltjesplastic, waarbij je er een mooi rolletje van maakt.

Droogvilten – 3D sculptuur makkelijk en leuk

Om deze snelle en vuile overzicht te beschrijven, zou je het droogvilten kunnen omschrijven als het vormen van objecten door wol te prikken met de viltnaald die kleine weerhaakjes bevat. Als je prikt, zorgen de weerhaakjes van de viltnaald ervoor dat de vezels aan elkaar vast komen te zitten en zo het gebeeldhouwde wollen meesterwerk vormen dat je wilt maken. Net als bij het natvilten zijn er veel verschillende technieken en tips te geven voor dit. Houd onze inspiratieblog en Instagram in de gaten voor meer inspiratie en advies! Je kunt ook een video bekijken waarin het droogvilten proces wordt beschreven:

 

Voor Nuno- en Upwolfing-technieken komt er binnenkort een apart artikel.

Laat een antwoord achter