Wat is viscose?

Wat zijn viscosevezels?

Viscose is een kunstmatig geproduceerde vezel op basis van de natuurlijke grondstof cellulose, die onder andere uit houtpulp wordt gewonnen. Vroeger werd ook wel de naam rayon gebruikt voor deze “kunstzijde”. De techniek werd uitgevonden door de scheikundige graaf Hilaire de Chardonnet, nadat de Franse zijde-industrie rond 1860 getroffen werd door een ziekte die de zijderups aantastte. De grote kunstzijdefabrieken die toen ontstonden zijn nu bijna allemaal weer gesloten en de productie is verplaatst naar lagelonenlanden. Onze viscose wordt bijvoorbeeld gemaakt in China.

Kunstzijde voor mooie glanseffecten

Viscose is eigenlijk een verouderde synthetische vezel, die in de textielindustrie in veel gevallen vervangen is door modernere synthetische vezels van kunststoffen. Maar voor het bereiken van mooie glanseffecten door viscose te vilten of mee te spinnen met wol, is dit materiaal uitermate geschikt. Het neemt goed water op en vilt makkelijk. Viscose zorgt dan voor een mooie glans en interessante structuren.

Zijde of viscose?

Viscose is een stuk goedkoper dan echte zijde. Het is ook diervriendelijk, maar niet altijd milieuvriendelijker. Dit komt doordat er vaak schadelijke stoffen worden gebruikt bij de productie. Aan de andere kant draagt viscose niet bij aan de plasticsoep. Je onderscheidt viscose van echte zijde door middel van een brandproef. Zijde brandt heel slecht en aangestoken vezels doven snel, terwijl viscose snel opbrandt.

 

Laat een antwoord achter